Naturists Campaigning for Naturism

body positive

NAG London – summer 2018

Posted on behalf of NAG London and John Paine.

We have been busy during the winter planning a range of activities and ongoing work for this summer. We welcome your involvement in all of these!

Sunday 25th March – Naturist Meal and pub day [corrected]
This will be at The Blue Lion Inn, 133 Grays Inn Road, London WC1X 8TU from 1.00pm. You will need to act fast to book your place by the 8 March deadline! For details See flyer or ring Michael Gill on 07712651005.

If you are unable to go yourself but know someone who is UK-based and able to travel to London, and might like to go, please pass this on. Considering the deadline, urgent action is needed.

Saturday 2nd June 2018 – Naturist Picnic
NAG supporters gather at 1.30pm at the outdoor café of Kenwood House, Hampstead Lane NW3 7JR. At the top of Hampstead Heath this café is a convenient place to meet up before holding a naturist picnic on the Heath. Everyone attending will bring food and drink to share.

Saturday 2nd June 2018 – NAG London meeting
NAG London Group will hold a meeting at 5.30pm in a venue near to Hampstead Heath. Planning the latest action on several London projects will be high on the agenda. Watch for details on this website in early summer.

Saturday 9th June 2018 – London WNBR
Many NAG supporters will take part in the London Naked Bike Ride. Two start points will be organised by NAG supporters, Harvey at Regents Park and Natasha at Tower Hill. Note that this year there will be no starting point at Kings Cross. Details of the ride are on Facebook.

As in previous years volunteer helpers for stewarding, etc. on the day, will be required.

Saturday 25 August – NAG visit to Paris
Parisian naturists have an official naturist section in the Bois de Vincennes. NAG is planning a ‘fact-finding mission” from London to Paris by Eurostar over the 25 to 28 August Bank Holiday weekend. We urgently need to know now how many naturists (and perhaps their families) may like to come. To express an interest and get further information contact me now by email me direct at john.paine AT talktalk DOT net or via, john.paine AT naturistactiongroup DOT org

John Paine
NAG London co-ordinator
25th February 2018

Housekeeping #1

UK legislation relating to the Data Protection will be strengthened from May 2018 with the introduction of General Data Protection Regulation, in addition to the Data Protection Act (1998). As a consequence our policy needed updating and this has now been completed. You can read the revised Data Protection Policy by going to Downloads/Published Policies or click on the hyperlink. Please do not hesitate to contact the Data Controller if you have any questions.

Reg Barlow
Chairman, 19 Feb 2018

Naturist Lunch & Pub Day

All naturists are invited to act fast and book a ticket for this NAG social event at the Blue Lion Inn at Gray’s Inn Road, London. Be naturist all day, meet female and male naturist colleagues, have a good meal (only £20) and a happy time get together. See flyer.

Places are limited so advance booking with cheque payment and s.a.e. is essential. Details of the day, menu and to pre-book, contact the organiser Michael Gill by email: myghal@btinternet.com or by phone: 07712 651005

The s.a.e. is essential for you to receive your ticket. It would help Michael to also have your email, so that he can contact you in case of queries.

John Paine
NAG London co-ordinator

Photo 2017, at last the result

It is a bit later than we intended, but we are now in a position to announce the winner of the photo competition 2017, run jointly with H&E Naturist. We can always wish that we had more entries, but nevertheless we had a good number of images to judge, and of course, it was a difficult job.

Our winner is Paul Montgomery from the Wirral, with a photo taken at Fuerteventura. In his description for the photo, Paul wrote the beach was beautiful, and that Anne, his wife, found the windy conditions “exhilarating” and put to good use by kite surfers seen in the background, with amazing skill.

Winner – Paul Montgomery

Paul has won a holiday on the Mediterranean island of Formentera, kindly donated by Astbury Formentera, without whom the competition would be impossible.

The runner-up is Gary Woolley from Shropshire, with a photo of Gill Woolley taken at Zavial Naturist Beach, Sagres, Portugal. Meanwhile entries from Jeremy Dolman, Colin Basire (from New Zealand) and Attila Ambrus (from Romania) complete our line-up. While past winner, New Zealander Glenne Findon, who had one photo judged as highly commended, was clearly after another holiday on the Spanish island.

Runner up – Gary Woolley

This was the third competition NAG has run in conjunction with H&E Naturist and other sponsors, the purpose of which has been to show naturism in a positive light. The original aim was to show how recreational and non-sexual social nudity can be compatible with 21st Century living by show that, no matter what we do, clothed or not, it can be full of fun.

We thank everyone that entered and hope you’ll have a great 2018.

Curiosity kills the cat

If you follow us on Facebook you would have seen us share a Bare Thoughts article written by Santana. Her best friend, Mandy, made it obvious that she was curious about naturism and eventually suggested they spend a day together on the naturist beach at Flevonatuur.

Unfortunately, as much as Mandy enjoyed herself, she admitted it was probably the one and only time she will be naked in a public place. Swimwear, clothes in general in fact, proved too much of a draw for Mandy to become a fully-fledged naturist. Never mind, naturism isn’t for everyone but, having experienced it, at least Mandy will be able to put our point of view over to other non-naturists when an opportunity or need arose.

It got us thinking though and wondered; what makes people curious about naturism in the first place and what makes them stay? With the help of survey tools in Google Forms we have created a very brief survey (just 2 multiple choice questions) and invite you to participate. It is voluntary and being self-selected it’s hardly scientific but nevertheless, the results should be interesting. The survey will be open until 16th February and we’ll let you know the result.

Competition Answers

For December’s News from NAG we had something a little different, a light-hearted competition with no prizes, just bragging rights and the possibility that people will call you a “smart arse” behind your back. As promised here are the answers, but first a reminder of what the questions were.

  1. Spielplatz is one of the oldest clubs in UK, what is the literal translation from the German? (a) Sacred Ground; (b) Playground; (c) Sunbathing Ground
  2. British Naturism (originally called Central Council for British Naturism (CCBN)) was formed in 1964 when British Sun Bathing Association merged with which other organisation. What was their name? (a) Federation of British Sun Club; (b) Association of British Naturist Clubs; (c) National Sun and Air Association
  3. In what year did the magazine Health & Efficiency first appear? (a) 1890 (b) 1920 (c) 1900
  4. I was born in 1856, in Ireland. A supporter of the Labour Party; I wrote the story that became My Fair Lady. And wrote in support of Sun Bathing Review. Who am I? (a) George Bernard Shaw; (b) Dorothy L Sayers; (c) Leslie Charteris
  5. In the summer of 1930 there were riots against nude male and female sunbathers. Where was this? (a) Brighton; (b) Welsh Harp Reservoir; (c) Hampstead Heath
  6. After the above, who wrote: ‘The people who made such a fuss at __ simply detest the spectacle of bodies of any kind, beautiful or ugly.’ (a) George Elliot; (b) Agatha Christie; (c) Winston Churchill
  7. Written in 1931 and subtitled ‘An unplayable play’ what is the name of a play that features a modest Englishman meeting his German fiancee’s family for the first time? (a) Barely Proper; (b) Barely Decent; (c) Nude in the Dark
  8. Apart from Spielplatz, Bricket Wood in Hertfordshire once contained Sun-Folk Association, Five Acres and one other sun club in close proximity to one another, can you name the missing club? (a) Sun Chasers Club; (b) Moonella Club; (c) Gardenia
  9. A bit more up-to-date this one. What was possibly unique about the re-election of Sieglinde Ivo as INF President in July 2017? (a) all her opponents were female; (b) no one could vote against Ivo as President, only for or abstain; (c) Sieglinde Ivo came second, the actual winner declined the post immediately after the election
  10. Considered to be the pioneer of modern naturism, Richard Ungewitter wrote: ‘Nakedness’ explaining his philosophy of social nudity. In what year did he publish it? (a) 1905; (b) 1930; 1880

George Bernard Shaw

© Woodlands Trust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers:
1. b; 2. a; 3. c; 4. a; 5. b; 6. a; 7. a; 8. c; 9. b; 10. a

NAG’s London Projects

Posted on behalf of John Paine.

Following a meeting of NAG’s supporters in, and around, London on 28th October and they discussed the potential sites for open space naturism other than Hampstead Heath. Talking about Hampstead Heath, they also discussed the brief media frenzy generated in May and the opinion poll of heath users conducted in June, with encouraging results.

Following the introduction of open space naturism in Paris, NAG London is discussing the possibility of making a visit; a fact-finding mission, bit like the one some of the Management Collective did to Munich, and to enjoy the day, of course.

Finally, they discuss the potential for a Christmas Dinner at The Oxford public house, Kentish Town Road.

More details can be found in the prepared leaflet and if you’d like more information then please email John.

The next meeting is scheduled for 10 February 2018 and if you’d like to attend or to be added to the email distribution list then again, please contact john.paine@naturistactiongroup.org.

Nothing Changes

The INF’s Central Committee met in Costa de Caprica, Portugal in early November 2017 and we have seen the minutes. As a consequence, we think there are items worthy of your attention and to British Naturism members in particular, who contribute substantially to the INF coffers.

After the debacle of the 2016 World Congress in New Zealand, Gregers Mollers, (Thailand) has now been asked to re-established contact with member federations and repair the INF’s relationships with them. In a letter to all federations, Mollers asked: What do you want of the INF-FNI? The minutes quotes from three replies received from member federations, while naming just two: The Australian Naturist Federation was unequivocal, “Get rid of the people running it already.” Meanwhile the Canadian Naturists said: “The INF-FNI exists for the federations; it is not a governing body and has no authority over the federations.” These quotes imply the named federations believe that the INF requires a regime change and that it is the member federations that are in charge. Mollers actually read the letter from the Canadian federation in full, suggesting its contents had more relevance to the matter in hand than just the sound bite featured. While we can understand why it was not included in the text, it could have been attached as an annex.

Mollers said the source of the third quote wanted to remain anonymous but it is so innocuous it has raised our suspicions. It said: “The Wellington election was damaging for naturism; top priority should be to work together for INF-FNI.” NAG has no proof of course, but we cannot help wondering if this came straight from the mouth of Sieglinde Ivo, whose election as INF President proved so controversial. Why ask to be anonymous, otherwise? So, is this an oblique warning to those federations who expressed their concerns about the Presidential vote not to misbehave in the future? If so, what would the punishment be; excommunication? British Naturism has already held a vote on its INF membership. True, it was defeated by a substantial margin but with so few members voting the actual winner was apathy, which is what INF and federation management appear to rely on.

The minutes also revealed the cost of the incompetently managed election re-run for INF President. By getting delegates to travel to Vienna after a delay of more than six months, it cost the INF €17,000 (£15,200 or US$20,300 at the time of writing). This was a complete waste of money when a simple email from the federation’s chairperson or president confirming what their vote had been would have sufficed.

Perhaps of more interest to BN members is the news that ex-President Angela Russell is still involved with naturist affairs, having been nominated by her new federation, the Irish Naturist Federation, as EuNat sports’ officer. The minutes show that thisnomination was accepted by the INF and now it just needs to be confirmed by the next EuNat meeting. This is the second time that members of the NAG’s management collective have noticed a BN EC member leaving under a cloud of suspicion, only to find a Europeanstage for their talents by joining another federation. You may disagree of course, but simply by the expedient of resigning from one federation and joining another any alleged inappropriate behaviour appears to be rewarded rather than punished. Perhaps the INF’s working party might like to look at that while they’re at it?

Lastly, the minutes stated that following Nick Caunt’s elevation from International Director to BN President, Huub Giesen said that he, Nick, was too busy to oversee the scientific research that was kicked off by a presentation to the British Psychological Society. However, the minutes do not state how Giesen knows this. Our concern now, is that money allocated by the INF for academic research will languish in the accounts unused, especially as NO UK university has been told that funding is available for suitable post-graduate studies. Hard as it is to write this, there is now doubt that this project will ever achieve its goal.

Taken together, these points make us even more convinced that naturism will be best served by a change in management and purpose of the INF. It might be the ‘working party’ referred to will achieve that, but its scope is not clear and NAG is less confident that ANYONE on the top table is man or woman enough to sacrifice their personal ambitions for the good of naturism, preferring to hold on to the gravy train instead.

Please Help Us to Campaign for You!

To make a donation to NAG, please use the Donate link at the top of this page. Alternatively, we will appreciate any donation no matter how small sent to our registered address on our Contact page.