Naturists Campaigning for Naturism

Off Topic

Subjects that are not immediately related to Naturism (e.g. NAG Housekeeping) and may include events that we have been asked to promote or perhaps inform subscribers about as they are looking for participants.

Naked protest on the radio

Please don’t take this as an endorsement for or against Brexit, but economics professor Dr. Victoria Bateman sat in Radio 4’s Today studio naked making the argument that Brexit leaves Britain naked.

How do I know this? It was videoed of course and put up on the BBC News website.

Presenter John Humphreys suggests the nudity only brings attention, it doesn’t advance her arguments – a point I’ve made before – and look at Humphreys’ face as he visualises Jacob Rees-Mogg taking up Dr Bateman’s invite to argue his corner naked.

Anyway, what do you think; does it advance Dr Bateman’s argument or hinder it? Does it do anything for naturism?

A couple of things…

First, a quick call out for H&E Naturist, the UK’s — nay the world’s — only monthly naturist magazine. The October edition is now out and it includes, among many great article about our naked lifestyle, a readers’ survey with a chance to win £200. If you subscribe, don’t miss it. If you don’t, why not? This could be a good time to pick up a copy and tell the editor what you think of it. Not mentioning the £200.

Closing date for questionnaires: 28thOctober 2018.

Second, a naked lunch is being organised by friend, Harvey Allen. It will be held at The Blue Lion, WC1 on the 25thNovember 2018, at 3pm. Admission will be by ticket only, which cost £25 per person. Naturally, this is one for those who live in, or around, London or as the 25thNovember is a Sunday, it could be the perfect end to a weekend in the capital.

Due to the cost involved a minimum of 40 people is needed before the event can be confirmed, last date for booking, 28thOctober 2018.

More details can be found in ‘A date for your diaries.’

Please share with your naturist family and friends.

Naturist Lunch & Pub Day

All naturists are invited to act fast and book a ticket for this NAG social event at the Blue Lion Inn at Gray’s Inn Road, London. Be naturist all day, meet female and male naturist colleagues, have a good meal (only £20) and a happy time get together. See flyer.

Places are limited so advance booking with cheque payment and s.a.e. is essential. Details of the day, menu and to pre-book, contact the organiser Michael Gill by email: myghal@btinternet.com or by phone: 07712 651005

The s.a.e. is essential for you to receive your ticket. It would help Michael to also have your email, so that he can contact you in case of queries.

John Paine
NAG London co-ordinator

Competition Answers

For December’s News from NAG we had something a little different, a light-hearted competition with no prizes, just bragging rights and the possibility that people will call you a “smart arse” behind your back. As promised here are the answers, but first a reminder of what the questions were.

  1. Spielplatz is one of the oldest clubs in UK, what is the literal translation from the German? (a) Sacred Ground; (b) Playground; (c) Sunbathing Ground
  2. British Naturism (originally called Central Council for British Naturism (CCBN)) was formed in 1964 when British Sun Bathing Association merged with which other organisation. What was their name? (a) Federation of British Sun Club; (b) Association of British Naturist Clubs; (c) National Sun and Air Association
  3. In what year did the magazine Health & Efficiency first appear? (a) 1890 (b) 1920 (c) 1900
  4. I was born in 1856, in Ireland. A supporter of the Labour Party; I wrote the story that became My Fair Lady. And wrote in support of Sun Bathing Review. Who am I? (a) George Bernard Shaw; (b) Dorothy L Sayers; (c) Leslie Charteris
  5. In the summer of 1930 there were riots against nude male and female sunbathers. Where was this? (a) Brighton; (b) Welsh Harp Reservoir; (c) Hampstead Heath
  6. After the above, who wrote: ‘The people who made such a fuss at __ simply detest the spectacle of bodies of any kind, beautiful or ugly.’ (a) George Elliot; (b) Agatha Christie; (c) Winston Churchill
  7. Written in 1931 and subtitled ‘An unplayable play’ what is the name of a play that features a modest Englishman meeting his German fiancee’s family for the first time? (a) Barely Proper; (b) Barely Decent; (c) Nude in the Dark
  8. Apart from Spielplatz, Bricket Wood in Hertfordshire once contained Sun-Folk Association, Five Acres and one other sun club in close proximity to one another, can you name the missing club? (a) Sun Chasers Club; (b) Moonella Club; (c) Gardenia
  9. A bit more up-to-date this one. What was possibly unique about the re-election of Sieglinde Ivo as INF President in July 2017? (a) all her opponents were female; (b) no one could vote against Ivo as President, only for or abstain; (c) Sieglinde Ivo came second, the actual winner declined the post immediately after the election
  10. Considered to be the pioneer of modern naturism, Richard Ungewitter wrote: ‘Nakedness’ explaining his philosophy of social nudity. In what year did he publish it? (a) 1905; (b) 1930; 1880

George Bernard Shaw

© Woodlands Trust

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers:
1. b; 2. a; 3. c; 4. a; 5. b; 6. a; 7. a; 8. c; 9. b; 10. a

News From NAG – Dec 2017

Something different this month; a lighthearted quiz about the history of naturism. No prizes, just bragging rights and people calling you a “smart arse” behind your back.

© Woodlands Trust

  1. Spielplatz is one of the oldest clubs in UK, what is the literal translation from the German? (a) Sacred Ground; (b) Playground; (c) Sunbathing Ground
  2. British Naturism (originally called Central Council for British Naturism (CCBN)) was formed in 1964 when British Sun Bathing Association merged with which other organisation? (a) Federation of British Sun Club; (b) Association of British Naturist Clubs; (c) National Sun and Air Association
  3. In what year did the magazine Health & Efficiency first appear? (a) 1890 (b) 1920 (c) 1900
  4. I was born in 1856, in Ireland. A supporter of the Labour Party; I wrote the story that became My Fair Lady. And wrote in support of Sun Bathing Review. Who am I? (a) George Bernard Shaw; (b) Dorothy L Sayers; (c) Leslie Charteris
  5. In the summer of 1930 there were riots against nude male and female sunbathers. Where was this? (a) Brighton; (b) Welsh Harp Reservoir; (c) Hampstead Heath
  6. After the above, who wrote: ‘The people who made such a fuss at __ simply detest the spectacle of bodies of any kind, beautiful or ugly.’ (a) George Elliot; (b) Agatha Christie; (c) Winston Churchill
  7. Written in 1931 and subtitled ‘An unplayable play’ what is the name of a play that features a modest Englishman meeting his German fiancee’s family for the first time? (a) Barely Proper; (b) Barely Decent; (c) Nude in the Dark
  8. Apart from Spielplatz, Bricket Wood in Hertfordshire once contained Sun-Folk Association, Five Acres and one other sun club in close proximity to one another, can you name the missing club? (a) Sun Chasers Club; (b) Moonella Club; (c) Gardenia
  9. A bit more up-to-date this one. What was possibly unique about the re-election of Sieglinde Ivo as INF President in July 2017? (a) all her opponents were female; (b) no one could vote against Ivo as President, only for or abstain; (c) Sieglinde Ivo came second, the actual winner declined the post immediately after the election
  10. Considered to be the pioneer of modern naturism, Richard Ungewitter wrote: ‘Nakedness’ explaining his philosophy of social nudity. In what year did he publish it? (a) 1905; (b) 1930; (c) 1880

Not that you’ll cheat or anything, but we’ll publish the answers on Boxing Day.

George Bernard Shaw

 

Media Enquiry

A request, posted below as received:

——————————————–

BBC Three is looking to speak to young 18-35 year old naturists in the UK who may be interested in taking part in a pilot documentary which sets out to challenge British attitudes towards nudity. Has the act of being naked in public been a catalyst for your improved body image? What would we learn as a society if we were more open toward public nudity?

Are you for public nudity but your parents are against, or vice versa?

If you relate to these issues and questions, or have strong opinions for or against public nudity, the BBC would like to hear from you.

All calls are strictly confidential and without obligation to participate further.

Kindest Regards,

Lyle Ashun     – respond to       lyle.ashun02@bbc.co.uk  

It’s surprising what you can learn from the radio?

Those of you who have been getting posts from NAG for some time should have guessed by now that I’m a fan of BBC Radio 4 and one of its best programmes on at the moment is The Unbelievable Truth, a comedy quiz show built on truth and lies.

I invite you to listen to the latest episode, available for the next 28 days on the BBC Radio iPlayer, hosted by David Mitchell, with panellists Susan Calman, Jack Dee, Henning Wehn and Jon Richardson.

What past-time links children’s writer Enid Blyton and physicist Charles Richter, the inventor of the Richter Scale? What did 18th Century widows do to ensure the debts of their late husband did not pass on to their new husbands when they remarried?

Listen to Susan Calman’s essay to find out. This isn’t as far off topic as it may seem!

Radio Has The Best Pictures

For everyone that doesn’t know anything about me, I listen to the radio far more than look at the TV. I find the pictures are far better and have been in HD for decades. Over the holiday season I’ve listened to two programmes that I think you might enjoy too.

Late Night Woman’s Hour is a short series that allows the topical woman’s magazine programme to discuss subjects in a fashion that – at times – can be far more forthright than if it was in its usual mid-morning slot. First broadcast on 30th December the title of this show is: Naked for the New Year.

Hosted by Lauren Laverne, it features:
Inna Shevchenko from leader of FEMEN;
Miss Glory Pearl – the naked stand-up;
Vikke Dark, ex-model and now feminist academic who campaigns against the ‘glamour’ industry;
Shahidha Bari, lecturer in Romanticism at Queen Mary’s University, London, and;
Natasha Porter, a photographer under the name of Natansky and one of the collective organising the London leg of the WNBR.

The other show I’d like to draw your attention to: Desert Island Discs, a long running radio programme, first broadcast on 29th January 1942. This is an episode of the re-run series, Desert Island Discs Revisited broadcast on Radio 4 Extra on 27th December 2015 featuring American folk singer Peggy Seeger, and available for 26 days (from 31-12-2015). Quite early on, Peggy confirms that her parents didn’t believe in clothes unless they were necessary, a brief insight into early family naturism in America. True, not much of a connection to naturism, but a wonderful listen just the same. Originally broadcast in July 2001, Seeger moved back to the US following the death of her husband, Ewan MacColl, but according to Wikipedia, she came back to live in the UK in 2010, to be closer to her children.

Reg
(31-12-2015)

Please Help Us to Campaign for You!

To make a donation to NAG, please use the Donate link at the top of this page. Alternatively, we will appreciate any donation no matter how small sent to our registered address on our Contact page.